Arkivlederrollen

Et arkiv, der er godkendt af SLA, skal have en leder, der står som ansvarlig for arkivets daglige drift. Det kan lyde som et stort arbejde, men det kan fylde meget, og det kan fylde lidt alt afhængigt af, hvordan arbejdet tilrettelægges. Arkivledelse er en opgave, man påtager sig for fællesskabet, og der er vide rammer for, hvordan lederrollen kan udfyldes.

Hvad er en god leder?

Der findes ingen fast opskrift på, hvad en god arkivleder er. Der er mange forskellige ledelsesstile med hver deres fordele og ulemper, og der er mange forskellige måder at organisere arbejdet på. Vi har alle vores stærke og svage sider. Kunsten er at være bevidst om dem og indrette arbejdet derefter.

Find din ledelsesstil

I nogle tilfælde glider en ny arkivleder ubesværet ind i sin rolle. Andre gange kan det være en fordel at arbejde mere bevidst med ledelsesstil og forventninger.

Du kan med fordel tænke over, hvad din ledelsesstil er eller skal være.

  • Den faglige leder, som går foran i alle arkivopgaverne?
  • Den overordnede leder, som uddelegerer opgaven til medarbejdere, der har bedre forstand på opgaven end dig selv?
  • Det gode eksempel, som er rollemodel for de andre på arkivet?
  • En tjener, hvis fornemste opgave er at lette arbejdet for de øvrige medarbejdere?
  • ”Først blandt ligemænd”?
  • Eller noget helt sjette?

Brug arkivmedarbejderne

Det kan være en god ide at samarbejde med arkivets øvrige medarbejdere for at finde ud af, hvad der er brug for fra dig som leder. I kan fx drøfte

  • Hvad er en god leder?
  • Hvad er lederens vigtigste opgaver?
  • Hvad ønsker medarbejderne af dig?
  • Hvad er dine/jeres styrker og svagheder?
  • Hvordan kan der kompenseres for svagheder?
  • Hvad motiverer dig/jer?
  • Hvad er det vigtigste for dig? Hvad er dine prioriteter?

Disse drøftelser kan hjælpe dig til at gøre dig klart, hvad din ledelsesopgave omfatter, og at finde dig til rette med din lederrolle.

Fordel opgaverne

Nogle ledere er tilbøjelige til at synes, at de skal klare alle opgaver selv. Det kan også være fristende, hvis man er den, der har det store overblik og ved, hvad der skal gøres og hvordan.

Men det rummer også store farer. For det første fratager man medarbejderne muligheden for at arbejde selvstændigt med opgaverne og dermed dygtiggøre sig. For det andet bliver arbejdsbyrden ofte så stor, at lederen har svært ved at overkomme det hele. Og for det tredje står arkivet i en svær situation, hvis lederen er den eneste, der har overblikket i tilfælde af lederens fravær eller lederskifte. Det er derfor klogt at uddelegere de forskellige opgaver på arkivet. Hav blik for, hvad hver enkelt medarbejder er god til, og hvad der motiverer vedkommende. Brug arbejdsplanerne som redskab til at klarlægge og fordele opgaverne. Vær opmærksom på, om der er opgaver, ingen ønsker at påtage sig – ofte kan det lade sig gøre, at forvandle ”møgopgaver” til almindelige opgaver, der skal fordeles og løses, når blot de fremgår af en arbejdsplan.

Nogle arkivledere har glæde af at indgå i et makkerskab med en medarbejder, så man er to om den daglige ledelse, selv om kun den ene står som leder af arkivet udadtil.

Brug omgivelserne

Ligesom du kan bruge medarbejderne, kan du også bruge andre mennesker omkring dig til at sparre med. Det kan fx være arkivets bestyrelse, ledere af andre lokale kulturinstitutioner, arkivlederne på naboarkiverne eller arkivfolk, du møder på modulkurserne

Læs om ledelse

Der findes en righoldig litteratur om ledelse, som man kan søge inspiration i, hvis man vil fordybe sig i emnet.

En letlæst introduktion for førstegangsledere finder man i bogen Hjælp, jeg er leder.

Bogen har syv bud på, hvordan man mestrer lederrollen:

  1. Tag lederrollen på dig
  2. Hav realistiske forventninger til dig selv
  3. Afstem dine forventninger
  4. Find din ny plads i fællesskabet
  5. Skab sunde rammer om dit arbejdsliv
  6. Lær af dine fejl
  7. Fat mod

Læs videre i bogen, som kan lånes på biblioteket: Hjælp, jeg er leder! – 7 bud på, hvordan du mestrer rollen af Camilla Raymond og Caroline Nik Marcussen. Dansk Psykologisk Forlag 2021.

Relaterede artikler

Arkivlederens opgaver

Arkivuddannelsen

Opdateret den 17. marts 2025

Vedhæftede filer til artikel

Har du brug for yderligere hjælp?
Fandt du ikke svar på dit spørgsmål, så kontakt support.
Skriv til support