1. Hjem
  2. Bevaring
  3. Skader og konservering

Skader og konservering

Angrebne arkivalier kræver behandling. Det er ikke alle former for behandling, arkiverne selv bør foretage. Det kan være nødvendigt at overlade behandlingen til en konservator

Snavs:
Meget snavsede eller støvede arkivalier kan børstes af med en blød børste eller pensel. Fastsiddende  snavs i mindre omfang kan evt. fjernes med viskelæder.

Skadedyr:
Gammelt papir har ofte bidhuller fra sølvfisk, men der kan også være andre, mindre skadedyr i især fugtigt papir. Hvis man har mistanke om, at der er levende skadedyr i en aflevering, kan arkivalierne fryses i en særlig konserveringsfryser. Papirerne pakkes lufttæt (fx i plasticposer, hvor luften suges ud), og fryses ved minimum 38 graders frost i 3 døgn. Derefter akklimatiseres de langsomt over de næste 3 døgn (sluk fryseren og lad den stå uden at åbne), inden de pakkes ud . Undlad at fryse glasnegativer, malerier, film og lydbånd.

Fugt:
Er arkivalierne let fugtige, så læg dem et tørt sted inden nedpakning. Ark tørres enkeltvis.

Ved decideret vandskade i arkivet, kan det være nødvendigt med professionel konservering, eksempelvis ved frysetørring.

Skimmelsvamp:
Skimmelsvamp er giftigt og kan give alvorlige allergiske reaktioner. Arkiver bør derfor overlade behandlingen af skimmelangrebne arkivalier til professionelle. Det kan være nødvendigt at takke nej til at modtage angrebne arkivalier, da omkostningerne ved behandlingen kan overstige arkivaliernes historiske værdi.

Relaterede artikler

Har du brug for yderligere hjælp?
Fandt du ikke svar på dit spørgsmål, så kontakt support.
Skriv til support